SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

do smażenia

  • Trądzik - dieta moje artykuły

    Temat
    Zdrowie i Uroda

    [...] nasyconych tłuszczów zwierzęcych (smalec, łój wołowy). Szkodzi dieta zbyt tłusta i pikantna Szczególnie należy unikać UTLENIONYCH tłuszczów powstających w trakcie długiego smażenia, czy utlenionego światłem słonecznym. Zjełczałe masło, smalec, łój wołowy, niskiej jakości margaryny zaburzają profil lipidowy krwi i wręcz inicjują rozwój [...]

    Odpowiedzi: 193 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2008-12-27 00:54:40 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [ART]Jak zbilansowac dietę redukcyjną by Skalar.

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] tłuszczowej by zabezpieczyć się, jednym słowem by 'przeżyć'. Natomiast ostatni posiłek obfity w węglowodany, białka, a również tłuszcze często zdegradowane przez proces smażenia (np. smażone całe kurczaki) powodują nie tylko duże obciążenie dla układu pokarmowego w nocy, który powinien skupić się na regeneracji ale również na zaburzenia [...]

    Odpowiedzi: 15 Ilość wyświetleń: 8258 Data: 2008-06-02 22:43:50 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] Duża ich ilość występuje w tłuszczach utwardzanych tłuszcze smażalnicze cukiernicze czy piekarnicze mogą zawierać ich nawet 37%. Mogą zawsze występować one podczas smażenia szczególnie podatne są na to oleje roślinne. BIAŁKA Na co są wrażliwe? -temperaturę -stopień uwodnienia -środowisko alkaliczne temperatura Przykładowo blanszowanie, [...]

    Odpowiedzi: 25 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2009-07-08 15:37:45 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] takie jak frytki i chipsy mogą zawierać substancje rakotwórcze o wysokim stężeniu. Niebezpiecznym składnikiem jest akrylamid, który wytwarza się podczas długotrwałego smażenia lub pieczenia. Powoduje uszkodzenia genetyczne u ludzi, a u zwierząt laboratoryjnych wywołuje nowotwory żołądka. Nie jedz tych produktów w dużych ilościach, frytki [...]

    Odpowiedzi: 3 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2006-03-22 15:11:47 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] Dbam przede wszystkim o regularność posiłków, średnio co 2-3 godziny, staram się aby żywność z której korzystam była pełnowartościowa i nie przetworzona. Rezygnuję ze smażenia potraw, wprowadzam więcej warzyw, ograniczam spożycie napojów wysokosłodzonych. Stopniowo wyłączam również słodycze na rzecz owoców, a słone przekąski zastępuje [...]

    Odpowiedzi: 38 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2011-08-04 13:54:55 Szacuny postu: 4,42 (cały temat: 0)
  • [...] Następnie dodać pokrojone w kostkę pozostałe warzywa i ryż. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni. Całość doprawić i dusić pod przykryciem do miękkości. Pod koniec smażenia dodać uprażony słonecznik. Następnie wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Posypać startym serem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i [...]

    Odpowiedzi: 16 Ilość wyświetleń: 2639 Data: 2013-03-13 00:08:49 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • DIETY, MASY, FAKTY!!!

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] kwasów nasyconych zwiększa ryzyko niektórych chorób związanych ze wzrostem poziomu cholesterolu we krwi. To plus dla margaryny (oprócz tych przeznaczonych do pieczenia i smażenia), drugi za to, że w przeciwieństwie do masła w ogóle nie zawiera cholesterolu. Masło natomiast daje "dobra" olejów roślinnych - witaminy A i D. Lepsze od masła są [...]

    Odpowiedzi: 0 Ilość wyświetleń: 2209 Data: 2007-11-29 19:43:36 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Odzywianie i suplementacja w sztukach walki by k3ho

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Najpierw chcialem podziekowac Ellisowi i Qazarowi za udzielenie drobnej, aczkolwiek wartosciowej i fachowej pomocy. Na wstepie chcialem napisac ze obecnie dysponujemy duza wiedza jezeli chodzi o odzywianie w sportach ale najwiecej uwagi poswiecono kulturystyce, w internecie trudno jest znalesc cokolwiek o odzywianiu w sztukach walki a przeciez [...]

    Odpowiedzi: 167 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2006-05-08 23:48:29 Szacuny postu: 5 (cały temat: 0)
  • Miejsce mięsa w diecie

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] chude mięsa zamiast tłustych a także przygotowując mięso bez dodatku tłuszczu lub z bardzo małym jego dodatkiem. Oznacza to wybieranie gotowania, duszenia, pieczenia zamiast smażenia. Porcja 10 dag chudego mięsa ugotowanego dostarcza ok. 100 kcal, a taka sama ilość tego mięsa, gdy zostanie zrobiony z niej smażony, kotlet panierowany ok. 350 kcal. [...]

    Odpowiedzi: 27 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2006-06-24 15:54:50 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Mity w odżywianiu.

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] wykazują podatność na oksydację, czyli utlenianie, im wyższy jest stopień nienasycenia tłuszczu, tym mniejsza jego odporność na działanie tlenu atmosferycznego. Podczas smażenia na olejach bogatych w kwasy nienasycone, np. olej słonecznikowy i sojowy, powstają związki tj. nadtlenki i wodorotlenki lipidowe które wykazują miażdżycowe [...]

    Odpowiedzi: 22 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2008-07-25 20:36:04 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • izomery trans kwasów tłuszczowych

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] utwardzania olejów roślinnych oraz rybich, a także w procesie deodoryzacji rafinowanych olejów roślinnych. Do tworzenia się izomerów trans dochodzi również podczas procesu smażenia . Prekursorem dwóch głównych izomerów trans, powstających w żołądkach przeżuwaczy, jest C18:2 kwas linolowy (cis-9, cis-12). TFA powstające z kwasu C18:2 to [...]

    Odpowiedzi: 0 Ilość wyświetleń: 1697 Data: 2015-03-08 22:35:02 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Tłuszcze - Zepsucia

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] polimery i związki cykliczne. W ten sposób może dochodzić do różnego rodzaju zepsuć, gdzie wymienia się: 1. Zepsucie hydrolityczne pod wpływem wody (pary powstające podczas smażenia), dalej światła i powietrza czy pod wpływem enzymów rozkładających tłuszcze - lipazy. 2. Zepsucie nadtlenkowe - pod wpływem tlenu, przy udziale światła i [...]

    Odpowiedzi: 0 Ilość wyświetleń: 2163 Data: 2012-06-03 17:24:26 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Mam wysoki cholesterol

    Temat
    Dietetyka ogólna

    [...] cukierniczym. Przy wypieku kruchych ciastek i krakersów używa się tłuszczów zawierających prawie 40% izomerów trans. Jeszcze bardziej niebezpieczne są frytki, do których smażenia używa się tłuszczów o zawartości ponad 70% izomerów trans. Trzecie ważne zalecenie dotyczy ograniczenia spożycia w diecie produktów bogatych w cholesterol, który [...]

    Odpowiedzi: 19 Ilość wyświetleń: 12797 Data: 2010-09-07 23:16:24 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Antyoksydanty [art]

    Temat
    Odżywki i suplementy

    [...] leki, zanieczyszczenia środowiska. Wolne rodniki tlenowe powstające w procesach spalania - palenia papierosów, spalania benzyny, promieniowania radioaktywnego, grillowania, smażenia potraw, w naturalnych procesach zachodzących w organizmie - muszą zostać „rozbrojone". Robią to przeciwutleniacze, tj. związki chemiczne wykazujące zdolność [...]

    Odpowiedzi: 4 Ilość wyświetleń: 4468 Data: 2009-02-19 12:54:08 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • JAK PRZYRAZĄDZAĆ POSIŁKI?ART.

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Witam natchnalem sie ostatnio na bardzo ciekawy art. Jesli juz wczesniej byl napisany to zwracam honor( ja sie nie natknalem) Jak przyrządzać potrawy?? OWOCE I WARZYWA Sa doskonalym zrodlem witamin i mineralow pod warunkiem ze spozywamy je w naturalnej postaci i na surowo.Kiedy zachodzi potrzeba ich rozdrobmienia , pamietajmy zeby produkty myc w [...]

    Odpowiedzi: 4 Ilość wyświetleń: 1522 Data: 2011-02-23 18:42:44 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] żywności dodaję się często np. do konserw konserwanty tj. kwas sorbowy, kwas benzoesowy i ich sole sodowe. Podczas przygotowywania potraw, pieczenia mięsa i chleba, smażenia zachodzą reakcje Maillard'a, podczas których część aminokwasów może być unieczynniona i powstaje akrylamid - substancja kancerogenna. Związki Maillard'a mają ciemne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4191 Data: 2006-10-07 15:51:41 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] oliwy z oliwek, świeżych ziół - poleca się czerwone wino w niewielkich ilościach - potrawy przygotowuje się gotując, grillując, piekąc w foli lub na ruszcie. Unikać należy smażenia na tłuszczu, nie stosuje się ciężkich śmietan - zamiast nich lekkie jogurty, kefiry. - wskazana jest eliminacja produktów przetworzonych, rafinowanych oraz [...]

    Odpowiedzi: 0 Ilość wyświetleń: 18342 Data: 2010-10-06 13:00:56 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Inne ciekawostki zywieniowe dla zainteresowanych

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    NIEPEWNY CO DO TLUSZCZY? Te tluszcze bogate w skladniki pokarmowe, odzywialy zdrowe populacje przez tysiace lat: Maslo Lój wolowy i barani Smalec Tluszcz kurzy, gesi i kaczy Oleje kokosowe, palmowe i sezamowe Olej z oliwek tloczony na zimno Olej lniany tloczony na zimno Oleje z ryb morskich Te nowo-wytworzone tluszcze powoduja nowotwory, [...]

    Odpowiedzi: 10 Ilość wyświetleń: 6905 Data: 2005-01-14 19:46:21 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • DT - Bellafiore na tropie

    Temat
    Ladies SFD

    [...] CZY PRZY OBECNEJ DIECIE CHUDNIESZ/UTRZYMUJESZ WAGĘ/TYJESZ? Raz chudnę, raz utrzymuję. Teraz nie będzie jakichś mega nie wiadomo restrykcji. Ma być zdrowo, jak najmniej smażenia. Muszę ograniczyć mięso dość restrykcyjnie, więc priorytetem będzie - mało mięsa, nie jeść strączków na okrągło (bo ostatnio lubuję się w fasolach), brak nabiału, a [...]

    Odpowiedzi: 19 Ilość wyświetleń: 3767 Data: 2018-10-16 08:46:52 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • D.Szukała - Białko

    Temat
    NUTRIFARM&OLIMP

    [...] chude ryby ( np. dorsz, tuńczyk, mintaj, morszczuk) oraz chude mleko i produkty mleczne. Poddając produkty obróbce termicznej, należy także pamiętać aby unikać procesów smażenia na tłuszczu a zastąpić je gotowaniem, smażeniem beztłuszczowym lub pieczeniem we folii. Dostępność białka pokarmowego zależy również od jego strawności. Nawet [...]

    Odpowiedzi: 33 Ilość wyświetleń: 8595 Data: 2002-12-25 18:38:20 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)