[...] nasyconych tłuszczów zwierzęcych (smalec, łój wołowy). Szkodzi dieta zbyt tłusta i pikantna Szczególnie należy unikać UTLENIONYCH tłuszczów powstających w trakcie długiego smażenia, czy utlenionego światłem słonecznym. Zjełczałe masło, smalec, łój wołowy, niskiej jakości margaryny zaburzają profil lipidowy krwi i wręcz inicjują rozwój [...]
[...] tłuszczowej by zabezpieczyć się, jednym słowem by 'przeżyć'. Natomiast ostatni posiłek obfity w węglowodany, białka, a również tłuszcze często zdegradowane przez proces smażenia (np. smażone całe kurczaki) powodują nie tylko duże obciążenie dla układu pokarmowego w nocy, który powinien skupić się na regeneracji ale również na zaburzenia [...]
[...] Duża ich ilość występuje w tłuszczach utwardzanych tłuszcze smażalnicze cukiernicze czy piekarnicze mogą zawierać ich nawet 37%. Mogą zawsze występować one podczas smażenia szczególnie podatne są na to oleje roślinne. BIAŁKA Na co są wrażliwe? -temperaturę -stopień uwodnienia -środowisko alkaliczne temperatura Przykładowo blanszowanie, [...]
[...] takie jak frytki i chipsy mogą zawierać substancje rakotwórcze o wysokim stężeniu. Niebezpiecznym składnikiem jest akrylamid, który wytwarza się podczas długotrwałego smażenia lub pieczenia. Powoduje uszkodzenia genetyczne u ludzi, a u zwierząt laboratoryjnych wywołuje nowotwory żołądka. Nie jedz tych produktów w dużych ilościach, frytki [...]
[...] Dbam przede wszystkim o regularność posiłków, średnio co 2-3 godziny, staram się aby żywność z której korzystam była pełnowartościowa i nie przetworzona. Rezygnuję ze smażenia potraw, wprowadzam więcej warzyw, ograniczam spożycie napojów wysokosłodzonych. Stopniowo wyłączam również słodycze na rzecz owoców, a słone przekąski zastępuje [...]
[...] Następnie dodać pokrojone w kostkę pozostałe warzywa i ryż. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni. Całość doprawić i dusić pod przykryciem do miękkości. Pod koniec smażenia dodać uprażony słonecznik. Następnie wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Posypać startym serem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i [...]
[...] kwasów nasyconych zwiększa ryzyko niektórych chorób związanych ze wzrostem poziomu cholesterolu we krwi. To plus dla margaryny (oprócz tych przeznaczonych do pieczenia i smażenia), drugi za to, że w przeciwieństwie do masła w ogóle nie zawiera cholesterolu. Masło natomiast daje "dobra" olejów roślinnych - witaminy A i D. Lepsze od masła są [...]
Najpierw chcialem podziekowac Ellisowi i Qazarowi za udzielenie drobnej, aczkolwiek wartosciowej i fachowej pomocy. Na wstepie chcialem napisac ze obecnie dysponujemy duza wiedza jezeli chodzi o odzywianie w sportach ale najwiecej uwagi poswiecono kulturystyce, w internecie trudno jest znalesc cokolwiek o odzywianiu w sztukach walki a przeciez [...]
[...] chude mięsa zamiast tłustych a także przygotowując mięso bez dodatku tłuszczu lub z bardzo małym jego dodatkiem. Oznacza to wybieranie gotowania, duszenia, pieczenia zamiast smażenia. Porcja 10 dag chudego mięsa ugotowanego dostarcza ok. 100 kcal, a taka sama ilość tego mięsa, gdy zostanie zrobiony z niej smażony, kotlet panierowany ok. 350 kcal. [...]
[...] wykazują podatność na oksydację, czyli utlenianie, im wyższy jest stopień nienasycenia tłuszczu, tym mniejsza jego odporność na działanie tlenu atmosferycznego. Podczas smażenia na olejach bogatych w kwasy nienasycone, np. olej słonecznikowy i sojowy, powstają związki tj. nadtlenki i wodorotlenki lipidowe które wykazują miażdżycowe [...]
[...] utwardzania olejów roślinnych oraz rybich, a także w procesie deodoryzacji rafinowanych olejów roślinnych. Do tworzenia się izomerów trans dochodzi również podczas procesu smażenia . Prekursorem dwóch głównych izomerów trans, powstających w żołądkach przeżuwaczy, jest C18:2 kwas linolowy (cis-9, cis-12). TFA powstające z kwasu C18:2 to [...]
[...] polimery i związki cykliczne. W ten sposób może dochodzić do różnego rodzaju zepsuć, gdzie wymienia się: 1. Zepsucie hydrolityczne pod wpływem wody (pary powstające podczas smażenia), dalej światła i powietrza czy pod wpływem enzymów rozkładających tłuszcze - lipazy. 2. Zepsucie nadtlenkowe - pod wpływem tlenu, przy udziale światła i [...]
[...] cukierniczym. Przy wypieku kruchych ciastek i krakersów używa się tłuszczów zawierających prawie 40% izomerów trans. Jeszcze bardziej niebezpieczne są frytki, do których smażenia używa się tłuszczów o zawartości ponad 70% izomerów trans. Trzecie ważne zalecenie dotyczy ograniczenia spożycia w diecie produktów bogatych w cholesterol, który [...]
[...] leki, zanieczyszczenia środowiska. Wolne rodniki tlenowe powstające w procesach spalania - palenia papierosów, spalania benzyny, promieniowania radioaktywnego, grillowania, smażenia potraw, w naturalnych procesach zachodzących w organizmie - muszą zostać „rozbrojone". Robią to przeciwutleniacze, tj. związki chemiczne wykazujące zdolność [...]
Witam natchnalem sie ostatnio na bardzo ciekawy art. Jesli juz wczesniej byl napisany to zwracam honor( ja sie nie natknalem) Jak przyrządzać potrawy?? OWOCE I WARZYWA Sa doskonalym zrodlem witamin i mineralow pod warunkiem ze spozywamy je w naturalnej postaci i na surowo.Kiedy zachodzi potrzeba ich rozdrobmienia , pamietajmy zeby produkty myc w [...]
[...] żywności dodaję się często np. do konserw konserwanty tj. kwas sorbowy, kwas benzoesowy i ich sole sodowe. Podczas przygotowywania potraw, pieczenia mięsa i chleba, smażenia zachodzą reakcje Maillard'a, podczas których część aminokwasów może być unieczynniona i powstaje akrylamid - substancja kancerogenna. Związki Maillard'a mają ciemne [...]
[...] oliwy z oliwek, świeżych ziół - poleca się czerwone wino w niewielkich ilościach - potrawy przygotowuje się gotując, grillując, piekąc w foli lub na ruszcie. Unikać należy smażenia na tłuszczu, nie stosuje się ciężkich śmietan - zamiast nich lekkie jogurty, kefiry. - wskazana jest eliminacja produktów przetworzonych, rafinowanych oraz [...]
NIEPEWNY CO DO TLUSZCZY? Te tluszcze bogate w skladniki pokarmowe, odzywialy zdrowe populacje przez tysiace lat: Maslo Lój wolowy i barani Smalec Tluszcz kurzy, gesi i kaczy Oleje kokosowe, palmowe i sezamowe Olej z oliwek tloczony na zimno Olej lniany tloczony na zimno Oleje z ryb morskich Te nowo-wytworzone tluszcze powoduja nowotwory, [...]
[...] CZY PRZY OBECNEJ DIECIE CHUDNIESZ/UTRZYMUJESZ WAGĘ/TYJESZ? Raz chudnę, raz utrzymuję. Teraz nie będzie jakichś mega nie wiadomo restrykcji. Ma być zdrowo, jak najmniej smażenia. Muszę ograniczyć mięso dość restrykcyjnie, więc priorytetem będzie - mało mięsa, nie jeść strączków na okrągło (bo ostatnio lubuję się w fasolach), brak nabiału, a [...]
[...] chude ryby ( np. dorsz, tuńczyk, mintaj, morszczuk) oraz chude mleko i produkty mleczne. Poddając produkty obróbce termicznej, należy także pamiętać aby unikać procesów smażenia na tłuszczu a zastąpić je gotowaniem, smażeniem beztłuszczowym lub pieczeniem we folii. Dostępność białka pokarmowego zależy również od jego strawności. Nawet [...]